top of page

API622 Salmastralar - Vanalarda Kaçak Emisyon

Yazarın fotoğrafı: SEM AkademiSEM Akademi

Güncelleme tarihi: 20 Kas 2024

API622 salmastralar vanalarda kaçak emisyonların (fugitive emission) limitlenmesi için kullanılan salmastralardır. API622 aslında American Petroleum Institute kurumunun kaçak emisyon standartlarını belirlemek için yayınladığı standarttır. Global ısınmanın tetiklediği çevresel önlemlerin neticesinde, American Petroleum Institute tarafından oluşturulmuştur.


Günümüzde emisyon standartlarını belirlemede API, ISO ve TA-Luft yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu yazıda bu standartların en yaygını olan API622 standardını inceleyeceğiz.


Kaçak Emisyon (Fugitive Emission) Nedir?

Kaçak emisyon, basınçlı ekipman, vana, flanş gibi ekipmanlardan sızan gaz ve buharlar kaçak emisyon olarak nitelendirilir. Kaçak emisyonlar hem çevre kirliliği ve iklim değişikliği hem de finansal açıdan işletmeler için önemli bir konudur. Kaçak emisyonların yarıdan fazlası vanalardan meydana gelmektedir. Vanalarda ise en çok kaçak riski, vana milinin etrafından gerçekleşmektedir. Bu nedenle, vanalardan gerçekleşen kaçak emisyonları sınırlamak için American Petroleum Institute ilk olarak 206 yılında test standardını yayınlamış, 2011'de ise revie etmiştir.

API622 Testi

API622, geçti/kaldı gibi sonuç veren bir test değildir. Vanadan sızan ppmV cinsinden emisyonu ölçen ve sınırlayan bir testtir. Bunun için 6 gün süreyle normal sıcaklıkta ve yüksek sıcaklıkta yükleme testleri yapılır ve 6 gün sonunda kaçakların ppmV cinsinden değeri ölçülür. Kaçak haricinde bu testlerde korozyon dayanımı ve malzeme sağlığı da ölçülür.


Kaçak emisyonların önlenmesinde hem kullanılan salmastra hem de vana boğaz tasarımı önemlidir. Bir başka yazıda, Vana milinin yüzey kalitesinin emisyona olan etkisini inceleyeceğiz.


Vanalarınızda API622'ye uygun sızdırmazlık seviyesi sağlamak için bize ulaşabilirsiniz.



 
 
 

Son Yazılar

Hepsini Gör

Walkersele Profil Seçimi

Walkersele tanımlarında Walkersele M1/D6, Walkersele M1/D7 gibi kodlar görürüz. Bu kodlar ne anlama gelir? Bunlardan ilk kodun malzeme...

コメント


bottom of page